.

вторник, 7 апреля 2015 г.

СТАТИСТИКА WIPO НЕ НА КОРИСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗАЯВНИКІВ

В Україні стартує українсько-європейська освітня програма в сфері інтелектуальної власності. Ініціатором проекту стало європейське патентне бюро «Бенатов і Партнери» (Україна - Болгарія). Завданням цього проекту є інформування вітчизняного бізнесу та громадян щодо деталей захисту інтелектуальної власності в ЄС, США та інших країнах.
Пілотом проекту став відкритий семінар «Стратегії захисту об’єктів інтелектуальної власності для українського бізнесу за кордоном», що відбувся минулого тижня у м. Львів. Захід був організований за сприяння Польсько-Української господарчої палати та Львівської торговельно-промислової палати. Подальші заходи плануються в усіх обласних центрах України.

«Вітчизняний заявник доволі непогано навчився користуватися національною системою захисту об’єктів інтелектуальної власності. Проте на міжнародному рівні позиції України у цій сфері виглядають не так добре», - заявляє директор українського представництва бюро «Бенатов і Партнери» Данило Бенатов. На доказ цього він наводить статистичні дані Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO) та порівнює відповідні показники вітчизняних заявників із показниками їх польських та російських колег.
Надзвичайно показовими є результати порівняння кількості міжнародних реєстрацій знаків для товарів та послуг заявників з України, Росії та Польщі за так званою Мадридською системою. (Нагадаємо, що ця система дозволяє забезпечити захист прав на знак одночасно на території 95 країни.) Українськими заявниками за останні 10 років було подано 2788 заявок, польськими – 3156, а російськими – аж 11 124.

За даними порталу www.wipo.int

Міжнародні реєстрації промислових зразків (дизайнів) за Гаазькою системою, що дозволяє захистити права на зовнішній вигляд товарів одночасно на території 64 країн, за 14 років були надані 94 польським заявкам, натомість від українців їх надійшло вдвічі менше – лише 43.

 За даними порталу www.wipo.int

За міжнародною процедурою подання заявок на винаходи, яка дозволяє закріпити пріоритетність прав на технічні рішення на території 148 країн світу, від польських заявників також було подано вдвічі більше заявок, ніж від українських: 2571 і 1386 заявок відповідно.

За даними порталу www.wipo.int 

Відповідь на запитання, чому Україна має майже двократне відставання у порівнянні з іншими країнами, лежить не так в економічній площині, як передусім у площині низької правової культури нашого суспільства.
«Наш досвід роботи у судах вказує на те, що і досвідчені правники доволі часто стають безпорадними, коли справа стосується нематеріальних активів і захисту інтелектуальної власності, особливо за кордоном, - зазначає Данило Бенатов. - Натомість патентні тролі добре орієнтуються в чинному законодавстві та особливо в його прогалинах, тож останнім часом вони досить помітно активізувалися у нашій державі.
Оскільки сьогодні вітчизняний бізнес має досить обмежені оборотні кошти, але, на щастя, великі амбіції, у започаткованій українсько-європейській освітній програмі ми будемо робити акцент саме на стратегічному плануванні у захисті об’єктів інтелектуальної власності за межами України, особливо на території ЄС».

Вперше опубліковано на сайті http://blog.liga.net.

Комментариев нет:

Отправить комментарий